مباحثی در رابطه با ولایت فقیه |
سلطان عادل و ولی فقیه
اگر شخصی بیاید و ادعای نبوت کند و بگوید که من فرستادهی خدایم، تا دلیلی و حجتی قابل قبول بر اثبات ادعای خود نداشته باشد، احدی ادعای او را نمیپذیرد. به عبارت دیگر پیغمبر زمانی پیغمبر است که از جانب سلطانِ عالَم اذن داشته و انتخاب شده باشد.
این سخن در مورد ائمهی اطهار علیهمالسلام نیز صادق است. آن ذوات نورانی نیز باید از طرف خداوند و رسولش صلیاللهعلیهوآله برگزیده شوند. ائمه اطهار علیهمالسلام زمانی خلافتشان، ولایتشان و پیشوا بودنشان ثابت میشود که از جانب خداوند و پیغمبرش انتخاب شده و حکم داشته باشند.
بنابراین مشروعیتِ ولایت و خلافت فقط به سبب اذن حاکم و سلطان عالَم خواهد بود. تا او کسی را پیغمبر نکند، پیغمبری در کار نخواهد بود. تا او کسی را امام، ولیامر و خلیفه نکند، امام، ولیامری و خلیفهای در کار نخواهد بود.
حال سؤال اینجاست آیا اشخاصی غیر از پیغمبر صلیاللهعلیهوآله و ائمه اطهار علیهمالسلام از جانب خدا یا پیغمبرش یا ائمه اطهار، اذن ولایت، خلافت و امامت را دارند؟
شیخ مفید رحمةاللهعلیه که از برجستهترین چهرههای علم و فقاهت شیعه در سالهای آغازین غیبت کبراست؛ سلطان، حاکم و خلیفه را به عادل و جور تقسیم میکند. سلطان عادل عنوانی است که در کلام شیخ اشاره به حاکمیت و ولایت ائمه علیهمالسلام دارد. هر حاکمیتی که به این سلطان متکی نباشد و مشروعیت از او اخذ نکرده باشد، سلطان جور است. در کتاب «المقنعة» شیخ عناوینی مانند «متغلّب»، «ظالمین»، «فاسقین» و «اهل ضلال» نیز برای سلطان جور به کار رفته است که نشان از مشروعیت نداشتن و غیر قانونی بودن سلطانهای جائر دارد. از نظر او تمامی اختیاراتی که برای سلطان عادل شمرده شده، هر کس بدون اذن و نیابت از او، متصدی آن شود، ناروا و غیر مجاز است و جزءِ سلطان جائر تلقی میشود.[1]
این فقیه نامدار قرن سوم، در همین کتاب المقنعة مینویسد: «و إذا عدم السلطان العادل فیما ذکرناه من هذه الأبواب کان لفقهاء أهل الحق العدول من ذوی الرأی و العقل و الفضل أن یتولوا ما تولاه السلطان فإن لم یتمکنوا من ذلک فلاتبعة علیهم فیه»[2].
در فراز برگزیده بالا شیخ مفید تمام اختیارات سلطان عادل (امام معصوم) را در صورت عدم دسترسی، برای فقها ثابت میداند. وی با جملهی «انیتولوا ما تولاه السلطان؛ هر آنچه را که امام معصوم متولی آن است آنها - فقها- متولی آن خواهند بود»، به این مهم اشاره دارد.
بنابراین چون پیغمبر فرستاده و رسولِ خداست، و ائمهی اطهار علیهمالسلام از پیغمبری که مأذونِ از طرف خداست؛ اذنِ در ولایت دارند، فقها نیز به دلیلِ اذنِ معصومین در ولایتِ آنها؛ دارای ولایت هستند. این مسئلهی بسیار مهم از طرف فقیهی که 1100 سال قبل میزیسته ثابت شده که برای «اولوا الالباب» و صاحبان عقل سلیم طریقی روشن و آشکار به سوی حقیقت است؛ «وَ مَا یَذَّکَّرُ إِلاَّ أُولُوا الْأَلْبَاب»[3].
پاورقی:
[1] المقنعة شیخ مفید، ص 810 - 812
[2] المقنعة شیخ مفید، ص 675
[3] سوره بقره آیه 269
منبع:
لینک ثابت - نوشته شده توسط سید در جمعه 92 آبان 3 ساعت ساعت 11:55 عصر
مشاور عالی مقام معظم رهبری با اشاره به اشتیاق برخی سران عدم تعهد برای دیدار با رهبر معظم انقلاب گفت: رییس جمهور یک کشور بزرگ اسلامی موقع ورود به اتاق ایشان کفشهای خود را درآورد و مشتاقانه به دیدار رهبری شتافت.
وی اظهار داشت: اتاق ملاقاتهای رهبری طوری است که میهمانان با کفش وارد اتاق می شوند؛ اما موقعی که رییس جمهور این کشور بزرگ اسلامی قصد ورود داشت کفشهای خود را درآورد. وی همچنین با لباسی که با آن برای عبادت به مسجد میرفت و با حالت تواضع خدمت رهبر معظم انقلاب رسید و از ایشان خواست تا برای کشورشان دعا کنند.
شایان ذکر است «آصف علی زرداری» رییس جمهور پاکستان برای دیدار رهبری، کفش خود را خارج کرد و بعد به محضر رهبر انقلاب رسید. وی همچنین در این دیدار، لباسی پوشید و کلاهی را بر سر گذاشت که در اماکن مذهبی در بر می کنند.
تمام هیأت پاکستانی ـ از جمله «پسر بی نظیر بوتو» رهبر حزب مردم ـ نیز به تبعیت از رییس جمهور، در محضر رهبری پا برهنه شدند.
مردم سند پاکستان ـ اعم از شیعه، سنی و حتی مسیحی و هندو ـ برای زیارت اماکن زیارتی مربوط به اهل بیت (علیهم السلام) آداب خاصی دارند. به عنوان مثال آنها در زیارت حرم ائمه اطهار(علیهم السلام) کفش خود را قبل از ورود به صحن از پای در می آورند. لذا رییس جمهور پاکستان که اهل سند است در دیدار با رهبر معظم انقلاب آداب تشرف به بارگاه اهل بیت(علیهم السلام) را به جای آورد.
پبش از این، حجاب کامل «خانم حنا ربانی» وزیر امور خارجه پاکستان در دیدار رهبری و مقایسه آن با پوشش عادی وی و نیز حجاب او در دیدارهای دیگرش با مقامات کشورهای مختلف نیز مورد توجه رسانه های جهان قرار گرفته بود.
ادب رییس اتحادیه آفریقا
این عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(علیهم السلام) با اشاره به اصرار «رییس اتحادیه آفریقا» برای ملاقات با رهبر معظم انقلاب بیان داشت: وی در حالی که به صورت مؤدبانه در حضور رهبری نشسته بود خطاب به رهبر معظم انقلاب گفت: «من به نمایندگی از 53 کشور آفریقایی سخن میگویم، ما امیدمان به شماست و موقعی که متوجه شدیم که شما رهبری کشوری را عهدهدار هستید که ریاست جنبش عدم تعهد را بر عهده دارد خوشحال شدیم».
وی افزود: رییس اتحادیه آفریقا خطاب به رهبر معظم انقلاب ادامه داد: «جنبش عدم تعهد تاکنون جنبش حرف بود و از شما خواستاریم تا با ریاست خود این جنبش را از حرف به عمل تبدیل کنید و ما را از دست سازمان ملل که به ابزاری در دست 5 کشور عضو دائم شورای امنیت شده نجات دهید. این کشورها هر کاری که دلشان میخواست انجام میدهند و ما خواهان این هستیم که کشور ایران که ریاست این جنبش را بر عهده گرفته ما را از دست این کشورها نجات دهد».
لینک ثابت - نوشته شده توسط سید در شنبه 91 شهریور 18 ساعت ساعت 1:39 عصر
دربــاره ی ما
http://www.lenzor.com/sh0985
منوی اصــــلی
خبرنامه
آمار و اطلاعات
موضـــوعات
نــوشته های پیشین
آخرین نـــوشته ها
وصیت نامه شهدا
لوگوی دوستان
دیــگر امکانات